Končno so nastopili malce hladnejši dnevi, kar je tudi prav, saj je zima na pohodu. Manjka samo še sneg, da bo slika popolna. Ko pride mraz, pobrskamo po omari in izvlečemo na dan najtoplejše bunde in plašče. Če zimi prilagodimo svoja oblačila, je prav, da mrazu prilagodimo tudi svojo prehrano. Obstaja hrana, ki hladi in hrana, ki greje. To je dobro vedeti, še posebej če nas rado zebe.

Pozimi pijmo več zeliščnih čajev. Ker so topli nas grejejo, pa tudi zelišča vsebujejo, ki so antioksidanti in pomagajo našemu imunskemu sistemu (npr. ameriški slamnik, šipek, hibiskus, materina dušica…). Če imamo še vedno hladne noge in roke, naribajmo v čaj ingver. Ingver vsebuje olja, ki naše telo ogrejejo in zboljšajo cirkulacijo v vseh delih našega telesa. Ogrejeta nas tudi cimet in kurkuma, kar ni nič nenavadnega, saj vsa tri zelišča spadajo v družino Zingiberacea. Če pozimi ne moreme brez sveže stisnjenih sokov ali smothijev, jim poleg zelene listnate zelenjave dodamo veliko ingverja in malček kurkume, pa nas ne bo zeblo. Pa da ne pozabim še zelo pomembnega zimskega zelišča: cimeta. Cimet deluje proti strjevanju krvi, to pomeni poveča tok krvi in zvišuje metabolne aktivnosti. Po domače povedano nas ogreje.

Pogrejejo nas tudi juhice, enolončnice s korenasto zelenjavo, ki deluje podobno kot ingver.

Nekateri obožujemo sadje, jedli bi ga pozimi, vendar nas potem zebe. Normalno, saj večina sadja hladi telo. Jaz to težavo pozimi rešujem tako, da si iz sadja pripravljam tople obroke. Jabolka ali hruške spečem v pečici, banane na ponvi ali v pečici, kakije zmiksam, zmes pa potem pogrejem. To je samo nekaj idej, verjamem, da jih boste več našli sami.

Pozimi tudi manj paše solata, ker hladi. Lahko jo nadomestimo s solato iz surovega kislega zelja ali repe, ki jo polijemo z oljčnim oljem in potresemo npr. s sezamovimi semeni.

Kaj pa fama o alkoholu in »takratkih« , ki naj bi greli? Žal je to samo fama. Vse alkoholne pijače hladijo. Alkohol res povzroči širjenje žil – zato so tisti, ki malo spijejo lahko rdeči v obraz. Posebno se razširijo kapilare tik pod površjem kože. Poveča se količina krvi, ki pride na površje kože, kar nas prvi trenutek ogreje. Vendar se bo notranjost telesa hitro ohladila. Pivec ponavadi ne opazi padca temperature, sploh če pije še naprej, ker je koža na površju topla, notranjost pa se konstantno ohlaja. Podoben učinek ima tudi kofein.

Zaradi teh in podobnih razlogov pitje alkohola, preveč surove hrane…pozimi odsvetujem. Za take namene so na voljo ostali bolj primerni letni časi. Razvajajmo in crkljajmo se raje z vročo čokolado in kakavom, dobrimi čajčki in še s čim podobnim.

Več o hrani, ki greje in hladi in njeni pripravi na seminarju 27. januarja 2017.

Comments

comments