Zadnjič sem zvedela šokantno novico. Znanka je kupila solato v eni od večjih trgovin in jo je shranila do naslednjega dne v hladilniku. Naslednji dan je bila solata občutno večja. Čez noč je zrasla in to v hladilniku in brez zemlje. Seveda se ji je zdelo to popolnoma nemogoče, dokler ni v solati odkrila pilulo – trikrat lahko ugibate česa – po mojem rastnih hormonov. Za cvetličarje to tako ali tako ni nič nenavadnega. Pred prazniki kupijo rože v popku, čim bolj zaprte, jih dajo nekam na hladno, dan pred praznikom jim dajo tabletke in rože se čez noč razcvetijo.

Sama sicer vem, da živali in tudi rastline hranijo z različnimi antibiotiki, rastnimi hormoni…. in še kup stvarmi, nisem pa še zasledila, da bi kupec našel takšno tabletko v zelenjavi. Kar me je šokiralo, je to, da pridelovalci hrane nič več ne skrivajo in vse počnejo odkrito.

Že več kot 20 let kupujem samo ekološko, najraje pa od kmetov, ki jih poznam. Dandanašji težko verjemeš, kaj vse kmetje in pridelovalci hrane počnejo za večji zaslužek.

Kar se mene tiče je vzgajanje zelenjave s hormoni, pesticidi, herbicidi… nesramno zastrupljanje ljudi. Tako ali tako je že pol populacije bolane od nepravilne in predvsem preveč prehrane, vse več je predebelih, bolanih ljudi, zdravniki imajo preveč dela. Vse več je ljudi, ki v svoji ignoranci, nevednosti ali lenobi kupujejo prav vse iz prehrambenih polic, čeprav niti zdaleč ni varno!

Povem vam – minili so časi, ko smo lahko brezskrbno kupovali. Danes mora biti kupec predvsem izobražen in pozoren. Jaz sem se že navadila, da najprej, ko vzamem v trgovini v roke nov izdelek skrbno preberem deklaracijo. V glavnem kupujem v ekoloških trgovinah in doma pojemo ogromno svežega sadja in zelenjave. Zelenjavo pa kupujem od tistih, ki jih poznam. Zadnjič sem sicer kupila »domače » jagode od kmeta, ki ga pozna moja znanka, pa sem takoj po tistem dobila srbečo kožo in čudne lise po koži. »Moj kmet« mi je potem razložil, da on šprica jagode z ekološkim preparatom, ki se v treh dneh razgradi. Jaz pa sem verjetno kupila jagode, ki so bile tretirane z neko zadevo s čudnim imenom, ki si ga niti zapomnila nisem, kjer je potrebno za razgradnjo precej več časa. Vsaj tako mi je razložil moj kmet.

Če smo si do sedaj še delali iluzije o tem, kako lahko jetra razgradijo vse te snovi in jih pošljejo na odpad, lahko to kar opustimo. Količina strupov v našem okolju in v hrani je že zdavnaj presegla stopnjo, ko bi naša jetra lahko vse to razgradila. Strupi se kopičijo v telesu in ko bo telo imelo dovolj, bo reagiralo. To je samo še vprašanje časa. Ne pomagajo nobena razsttupljevanja, ki jih delamo parkrat na leto. Povem vam nekaj: če resno ne bomo nehali kupovati takih živil, potem nam ni pomoči. Edina rešitev je, da sami resno začnemo razmišljati o svojem zdravju in da za to tudi nekaj naredimo, vmes pa podpišemo kakšno peticijo npr. proti genetsko manipulirani hrani. Zato ket je naša največja zabloda, da naša telesa lahko prenesejo prav vse. Ne me hecat!!!

 

 

Comments

comments