Nekaj dni nazaj, mi je nekdo postavil vprašanje, kaj mislim o dieti po krvnih skupinah oziroma ali verjamem v njo. Ker sem mnenja, da je tema dovolj zanimiva in in ker ne verjamem v dieto po krvnih skupinah je najbolje, da napišem zakaj.

D’Adamova teorija krvnih skupin pravi, da naj bi ljudje, ki imajo določeno krvno skupino jedli določeno hrano primerno za njihovo telo, ostali hrani pa naj bi se izogibali. Krvna skupina 0 tako nujno potrebuje meso za svoje preživetje, izogibala pa naj bi se pomarančam, jabolkam, pšenici, arašidovemu maslu, avokadu, zelju in krompirju.

Tip B naj bi jedel veliko mlečnih proizvodov, ne bi smel pa jesti sončnična semena, čičerko, polnozrnat kruh, koruzo, tofu, tempeh in paradižnik. Prijala naj bi mu samo določena vrsta mesa kot je zajec, jagnjetina, bravina.

Tip AB naj se izogiba koruze, paprik, oliv, sončnih semen, vendar naj je marmelade, želeje, zajca in purana.

Tip A naj bi bil na vegetarijanski dieti, vendar naj se izogiba zelja, krompirja, jajčevcev, oliv, paprike in paradižnika, je pa naj polže.

Pa poglejmo na kakšni osnovi je D’Adamo postavil svojo teorijo. Baza njegove diete po krvnih skupinah je prehrana prazgodovinskih ljudi. D’Adamo pravi, da so naši predniki kromanjonci, ki so živeli 40 000 do 20 000 nazaj, bili vsi tip O in so jedli v glavnem meso. Tipi A, B in AB so se razvili kasneje in samo oni so genetsko tako opremljeni, da lahko jedo žitarice. Paleontolog in raziskovalec Richard Leakey pravi, da kromanjonci niso imeli pravega zobovja – velikih podočnikov, s katerimi bi lahko trgali meso. Njihova dieta je bila v glavnem podobna dieti šimpanzov, ki so večinoma na vegetarijanski prehrani.

D’Adamo govori tudi o izvirnih krvnih tipih, ki naj bi se pojavili, ko v prazgodovini prvič zasledimo človeka. Znanstveno je dokazano, da so se krvni tipi v zgodovini pojavili veliko prej, preden se je človek, tako da ne moremo govoriti o izvirnih tipih. Predvsem pa ni nobenih zgodovinskih ali arheoloških dokazov, da so vsi prazgodovinski ljudje s krvnim tipom 0 jedli enako in je tako to samo še ena teorija v skupini mnogih.

O tem načinu prehranjevanja je pisal tudi John Robbins v svoji knjigi: »The food revolution«. Pravi, da teorija o krvnih tipih nima prave znanstvene podlage. Citira tudi izjavo profesorja na Harvardu, ki razlaga da: »….knjiga o krvnih tipih ni samo največji nesmisel na tržišču, ampak eden najbolj grozljivih. Vsebuje ravno dovolj znanstvenih nesmislov, stkanih v kompleksno teorijo, da za nepoučenega bralca izgleda prepričljiva….. Od referenc, ki jih d’Adamo navaja nobena ne podpira direktne povezave med krvnimi skupinami in dieto…..prav tako bi z lahkoto izbral povezavo hrana – barva oči……Ta nezaslišana teorija ni ničesar drugega kot čisti nesmisel. Če bi bilo kaj resnice na tem, lahko postavim zelo verjetno hipotezo, da bi človeška rasa izumrla že stoletja nazaj.«

Comments

comments