Pomlad se že krepko nagiba v poletje, čeprav še ne koledarsko, ampak samo po vročih dnevih, ko temperature dosegajo skoraj 30º C. Danes bomo govorili o spremembi hrane, ki sledi spremembam letnih časov. Kot vemo, nam pozimi bolj paše bolj glutenska hrane, škrobnata in proteinska. Ni boljšega od svežega domačega pečenega kruha. Spomladi nam take zadeve ne dišijo več, poleti pa sploh ne. Vsaj meni. Poleti imam najraje ogromno sadja: jagode, pa češnje, marelice in pa veliko solat. Takšnih in drugačnih. Samo zelena, pa zelena s kumarami, pa samo kumarična, pa zelena s surovo naribano rdečo peso, korenčkom in seveda avokadom. Ponavadi jo pojem brez česarkoli, samo, da je ogromno sveže surove zelenjave, pa sem zadovoljna. Pa seveda sladoled. Da ne bo pomote- sadni brez sladkorja. Jagodni pa borovničev, pa marelični, vse kombinacije, ki vam pridejo na misel. Kruha poleti skoraj ne jem, če že jem testo, ga jem seveda v obliki pit z veliko sadja. Jem sezonsko.

Tisti, ki vsaj malo poznajo živalski svet vedo, da če rastlinojeda živali (npr. jelen) poje hrano, ki ni sezonska, povrzoči drastične spremembe v svoji mikrobiologiji. Taka žival ima hude prebavne motnje ali pa zaradi tega umre. Krave na primer, če se poleti ne pasejo, ampak se hranijo z žitom, namesto sezonske trave, zbolijo. Zato morajo krave, ki se ne pasejo poleti redno dobivati zdravila, da uravnavajo prebavo.

Če izvensezonska dieta lahko ubije jelena in povzroči prebavne motnje pri kravah ali to vpliva na človeka? Ko še ni bilo hladilnikov in zmrzovalnikov, se je človek hranil sezonsko. Naši prazgodovinski predniki so pojedli pozimi več glutena in mlečnih izdelkov, oreščkov, poleti več lahke hrane, kot je sadje in zelenje. Znanstveni dokazi govorijo v prid temu, da se s e s prihodom pomladi začnejo spreminjati tudi mikrobi v prebavnem traktu. Spomladi nastopi nova populacija mikrobov, ki laže prebavlja zelenje in sadje.

To pomeni, da je zima čas, ko pojemo več ene vrste hrane, poleti pa več druge vrste hrane, zato tudi prehranska piramida ne more biti enaka pozimi in poleti? Zakaj torej vsi prehranski strokovnjaki rišejo enako poletno in zimsko prehrambeno piramido, če pa vsa naša zgodovina in znanstvena dognanja govorijo drugače?

Comments

comments