V četrtek 21. 3. 2013 sem v okviru projekta Kuhajmo eko v javnih ustanovah, ki ga organizira Biodar (zveza ekoloških kmetov Slovenije) imela kuharski tečaj za učence na osnovni šoli Artiče.

Od takrat, ko sem začela z izobraževanjem kuharjev v javnih ustanovah (to je kakšnih 8 let nazaj), pa do danes, se je zadeva premaknila z mrtve točke. Takrat sem imela izobraževanje za kuharje in vodje prehrane na primorskem. Učili smo se pripravljanja zdravih eko sladic – brez belega sladkorja, brez bele moke…Ko sem jih po koncu tečaja vprašala, koliko od tega bodo lahko uporabili v šolah in vrtcih, so mi odkrito priznali da skoraj nič, ker se morajo javljati na javne razpise in kupovati najcenejše surovine, ki so na razpolago. Takrat se mi je zadeva zdela precej nenavadna, vendar nisem obupala.

Imela sem prav. Zadeva se je premaknila z mrtve točke – mogoče bolj počasi, kot sem pričakovala. Nekako mi ne gre v glavo, da za otroke ne poskrbimo najbolje, tudi s tem, da jim dajemo čim bolj zdravo – ekološko hrano.

Ampak bodimo pozitivni. Stvari gredo naprej, pa četudi počasi.

V četrtek sem skupaj z učenci višjega razreda OŠ Artiče pripravila za glavno jed piro s korenčkom, porom in ohrovtom, polento, radič za solato in proseno kašo s suhim sadjem in jabolki za sladico.

Hrana je bila dobra, poleg učencev so jo poskusili tudi učitelji, bila je všeč tudi glavni kuharici, ki je prosila za recepte.

Poleg priprave hrane so učenci poslušali krajši predavanji o ekološki hrani g. Frasa, povabili so tudi ekološkega kmeta iz okolice, ki je učencem razkril svoje praktične izkušnje.

No, pa smo spet dodali en kamenček v mozaik in upajmo, da ne bo edini. Upajmo, da se bo prehrana na šolah in v vrtcih spreminjala na bolje. Upajmo, da ne bomo ostali pri najljubšem kosilu učencev, ki je po besedah glavne kuharice pire krompir in čufte. Volja je, sredstva se bodo našla, samo korak dlje je potrebno stopiti.

Comments

comments