• 500 g pirine moke tip 1050 do 1200
  • Voda 200 – 250 ml
  • 100-150 g droži
  • himalajska sol – 5-10g (solimo po svojem okusu)

 

Vse sestavine damo v skledo in dobro zmešamo z roko. Vodo dodajamo počasi, tako da zmes ni presuha ali premokra. Idealno nastane gosta vlažna masa, ki se lepi na roke, vendar voda iz nje ne kaplja, če jo dvignemo. Dobro premesimo in pretlačimo s prsti (masa se ne da gnesti, kot običajen kruh).

Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 3-6 ur na sobni temperaturi (do max dvojnega volumna).

Glineno posodo za peko kruha (ali pekač) namažemo z rastlinsko margarino ali kokosovo maščobo in dobro pomokamo. Lahko tudi obložimo s peki papirjem. Maso spravimo v pekač. Ker masa malce upade, jo vzhajamo še 1 – 2 uri.

Pečico prižgemo na 200º in še v mrzlo takoj postavimo pekač z vzhajanim testom. Idealno je, da pekač pokrijemo za pol ure. Po pol ure pekač odkrijemo in pečemo še 30 do 40 minut (odvisno od tega koliko se zapeče skorjica) na 200º.

Namig:

Če imate doma mlin za moko, je idealno da moko zmeljete tik pred samo pripravo. V taki moki namreč ostane največ hranilnih snovi. Glede na raziskave moka po 24 do 48 urah izgubi 80% hranljivih sestavin.

 

 

Comments

comments