Stevia rebaudiana ali na kratko stevija,  je rastlina, ki so jo stoletja uporabljali v južni Ameriki za sladkanje.  Stevia vsebuje steviol glikosid,  ki je do 300 krat slajši od navadnega belega namiznega sladkorja in se ga lahko iz rastline ekstrahira.  Dobro je vedeti, da stevija ne vsebuje ogljikovih hidratov, nima energijske vrednosti in ima glikemični indeks nič. Kaj pa okus? No, moram priznati, da nima ravno  okusa po sladkorju, sploh če kupujemo 100% stevijo. Po okusu me malce spominja na saharin ali natreen, samo da na koncu lahko pusti grenak priokus. Sploh, če kupujete 100% stevijo in ne tiste, ki ji proizvajalci dodajajo druga sladila, kot so npr. eritrol.

Če stevije ne znate uporabljati, je prav, da se naučite njene uporabe postopoma. To pomeni, da sladico sladkate z enim od naravnih sladil, kot so razne vrste sladov (pšenični, koruzni, ječmenov, kamutov…), kokosovim sladkorjem, javorjevim sirupom, xylitolom, vendar količino, ki piše v receptu razpolovite na pol. Sladico potem dosladkate z stevijo. To pomeni, da najprej dodate za noževo konico stevije, pa zadevo poskusite in če je premalo sladka še za noževo konico, kar bi moralo  zadoščati za skoraj celo sladico.  Ne pozabite, da je stevija 300 krat slajša od sladkorja.

Ko ste to fazo osvojili,  lahko naredite še korak naprej. Poskusite uporabljati samo stevijo. Vendar vas že vnaprej opozarjam, da  ima stevija precej drugačen okus kot ostali sladkorji. Zato je treba okus malce zamaskirati z začimbami, ekstrakti limone, pomaranče…, skratka z živili, ki imajo močan okus.  Primer: makovo pecivo s stevijo.

Obstaja pa še druga varianta,  da sladico sladkate z nekaj suhega sadja, ki ga seveda pred uporabo namočite in dodate sladici in potem dosladkate s stevijo.

Kakor koli obrnete, stevija, je še vedno stevija in nima okusa po klasičnem sladkorju.  Zadnjič sem dala moj recept za neke brezglutenske piškotke z riževim sladom prijateljici, ki redno uporablja stevijo. Pri meni jih je namreč poskusila in bili so ji všeč. Potem je naredila iste piškotke s stevijo, pa je bila njena reakcija, da niso tako dobri kot tisti s sladom. Seveda niso isti. Recept bi bilo potrebno malce prilagoditi, še kaj dodati…. Pa vam povem, da sem zadnjič jedla pri njej mafine narejene s stevijo in so bili odlični.

Sicer pa tole nisem napisala s tem namenom, da vas odvrnem od uporabe stevije, ampak da vas opogumim. Vaja dela mojstra. Lahko pa se oglasite na kateri izmed mojih delavnic, kjer med drugim tudi učim uporabo stevije.

Comments

comments