Ker je poletni čas in je veliko sadja na razpolago,  bom danes pisala o kombinaciji sadja. Zato, ker je poleti veliko sadja in zato, ker je pomembno kako sadje kombiniramo z ostalimi živili, da ni teže v želodcu, megle v glavi in prebava dobro deluje.

Sadje se zelo hitro prebavi in se praviloma ne kombinira z ničemer. Večina živil, ki jih pojemo skupaj s sadjem, prebavo sadja zelo upočasni in povzroči, da živila v telesu fermentirajo. Rezultat so plini, napinjenost, lahko tudi bolezen.

Da si bomo lažje predstavljali, to lahko ponazorimo z dvema vrstama vlakov. Sadje je definitivno ekspress vlak, ker gre zelo hitro čez prebavni trakt. Ostala živila – škrob, proteini, oreščki so potniški vlak, ker se premikajo počasi.

Če pojemo sadje po obroku se zgodi sledeče. Najprej smo spustili na tirnice našega črevesja potniški vlak, ki se premika počasi in ustavi na več postajah. Sadje: takoj za tem, je zaštartal ekspresni vlak, ki se pelje hitreje in ne ustavlja prav na vsaki postaji. Kaj se zgodi? Ekpresni vlak trči v potniški vlak, kar za naše telo ne pomeni nič dobrega, v glavnem same težave.

Kdaj lahko jemo sadje v časovnem zaporedju z ostalimi živili?

Praktično to pomeni, da lahko sadje jemo 20 minut pred glavnim obrokom, ker se bo hitro prebavilo in bo naš prebavni trakt prost za naslednjo vrsto živil. Sadje jemo lahko tudi med obroki, ko so se obroki že prebavili. Približno je to kakšne 2 uri po obroku, včasih prej, včasih kasneje. Odvisno, kaj smo jedli in kako hitro se ta vrsta hrane prebavlja.

Izjeme pri kombiniranju sadja

Pri komibiranju sadja poznamo izjeme. V zelenih smoothijih lahko kombiniramo zeleno listano zelenjavo, točneje zelenjavo, ki jo lahko ovijemo okoli prsta: npr. blitvo, špinačo, ohrovt, zelje in sadje. Smoothi se sicer ne bo prebavil v 20 minutah, kar je dobro s tega slatišča, da smo dlje siti. Ne bo povzročal motenj v črevesju in želodcu. V smoothije ne priporočam mešati oreščkov. Oreščki imajo veliko maščobe, nekateri med njimi veliko proteinov in niso dobra kombinacija za v smoothie. S presnimi tortami je enako. Kombinacija sadja in oreščkov, nikakor ne gre skupaj.

Druga izjema so banane. Ker so pecej škrobaste, jih lahko mešamo s škrobastimi živili, kot so lubenice in melone.

Lubenice ne mešamo z drugim sadjem in jih jemo same. Prav tako melone. Obe vrsti sadja se prebavijo še hitreje kot ostalo sadje.

Kdaj v toku dneva je najbolje jesti sadje?

Zjutraj seveda in v toku dopoldneva. Seveda tik pred glavnim obrokom ali nekaj časa po obroku. Sama se ponavadi držim pravila, da zvečer jem zelenjavni obrok, sadje pa neham jesti zgodaj popoldne. Poleti seveda najraje v obliki sadnega sladoleda.

Naredim ga čisto preprosto, popolnoma brez sladkorja. Banane in ostalo sadje narežem in dam v zmrzovalnik. Tik preden želim jesti sladoled dam v blender malce banan in drugo vrsto zmrznjenega sadja, vse zmiksam in sladoled je pripravljen. Njami.

Comments

comments