Tokrat sem imela predstavitev knjige v Črnomlju. Razdalja slabih 100 km iz Ljubljane se zdi daleč, sploh zato, ker je treba že po 30 kilometrih zapeljati iz avtoceste na regionalno, dokaj vijugasto cesto. Mogoče daleč tudi zato, ker v primerjavi z Ljubljano tam (še) ni nobene ekološke trgovine. Moram povedati, da sem bila vseeno prijetno presenečena nad odzivom. Predavanje je bilo dovolj dobro obiskano – z eno razliko. Tokrat so bile na predavanju same ženske, razen ene moške izjeme, pa še ta se je pripeljala od drugod.

V šali bi lahko rekla, da imajo v Beli krajini matriarhat in funkcionirajo tako, da ženska podpira »tri vogle pr hiši«. Mogoče pa moških enostavno ta tema ne zanima, ker se ukvarjajo z drugimi bolj pomembnimi temami, za hrano pa poskrbijo ženske. Kakorkoli že, ker se ženske doma večinoma ukvarjamo z nakupom in pripravo hrane so moje besede padle na plodna tla.

Po kratkem uvodu sem se pomudila pri kombinaciji hrane, povedala nekaj stvari o tem, kako kofein škoduje telesu in utemeljila zakaj je koristna kokosova maščoba. Ura je bila hitro na okoli. Na koncu so mi postavljali vprašanja in moram vam povedati, da nič drugačna kot po ostalih delih Slovenije. Zanimalo jih je namreč, zakaj ni dober bel sladkor, katera so alternativna sladila in kaj mislim o kravjem mleku. Klasika, ki zanima Slovence v vseh koncih Slovenije.

Comments

comments