Presno prehranjevanje spremljam že od samih začetkov. Pri nas se je praktično začelo takrat, ko je izšla knjiga: Proč s kuhinjskim loncem.

Moram reči, da me ideja, da bi bila samo na nekuhani hrani ni nikoli preveč pritegnila. Sploh, če sem razmišljala o tem, da si pozimi ne bi mogla skuhati ene dobre miso juhe ali pa slastne jote. Sem pa vseskozi spremljala, kaj se dogaja v tej smeri – pri nas in po svetu. Skozi leta sem si ustvarila mnenje, da surova hrana ja, vendar tudi kuhana; vse seveda v okviru veganskega načina prehranjevanja.

Kar se mene tiče pojem ogromno svežega sadja in zelenjave, tudi smoothije si pripravljam redno, poleti presne juhe, pa še kaj. Kar me moti pri pri presnojedcih je dejstvo, da pojedo prevelike količine oreščkov. Sama jih pojem v zmernih količinah, včasih tudi nič. Moje telo že ve, kaj potrebuje in kaj ne. Oreščki so v presnih namazih, majonezah, sušiju, tortah. Nekaj časa so mi bile presne torte (tiste z oreščki všeč), potem pa so se mi uprle. Če me zagrabi želja po sladkem, si doma raje pripravim presno čokolado ali pa sladoled ali pa kakšno vegansko sladico, lahko tudi presno, vendar brez oreščkov.

Pred dnevi mi je prišla v roke letos izdana knjiga, ki so jo napisali trije ameriški vodilni presnojedci: Victoria Boutenko, Elaina Love in Chad Sarno (Raw nad Beyond). Vsi trije pišejo o svojih začetkih presnojedstva do danes. Victoria pravi, da so se ji po desetih letih uprli oreščki in jih ni mogla več jesti, po 17 letih pa je začela k surovi hrani dodajati tudi, na pari kuhano zelenjavo in juhe. Sedaj je na 90-95% surovi hrani. Za oreščke pravi, da vsebujejo preveč omega 6 maščobnih kislin in skoraj nič ali zelo malo omega 3 maščobnih kislin. Problem je v tem, ker je idealno razmerje za človeško telo kar se tiče omega 6:omega 3, največ 3:1. Če jemo preveč oreščkov to razmerje presežemo in telo je prenasičeno z njimi.

Tudi Elaina Love pravi, da so jo leta izkušenj pripeljala da tega, da je tudi kuhano hrano (20 %), ker se zaradi nje počuti bolj prizemljena in uravnotežena.

Chad Sarno piše: »Prišel sem do zaključka, da je najprimernejša dieta polnovredna dieta, na rastlinski bazi, bodisi kuhana ali presna. Bolj zaželena je presna, vendar je to odvisno od letnega časa, vremena, ali dostopnosti sveže zelenjave in svežega sadja.«

Mnenje si boste seveda ustvarili sami, tako kot sem si ga jaz. Pri meni največ štejejo izkušnje, najprej moje, potem pa izkušnje drugih. Nikoli mi ni bila všeč ideja, da se odločiš za nek način prehranjevanja in se potem tega držiš kot pijanec plota, brez kakršnihkoli tehtnih razlogov, zato ker to nekje piše, ali zato ker je in. Mene je na ta način prehranjevanja pripeljalo moje telo, izgleda da tudi tri dolgoletne ameriške presnojedce Treba je razmišljati s svojo glavo in delati po svojem občutku. Šele takrat se začne najbolj zanimivo potovanje – potovanje vase in v svoje telo. Povem vam: nobena dieta ni univerzalna za vsakega.

Comments

comments