Zadnjič sem brala v neki znanstveni raziskavi, da je intoleranca na gluten zelo razširjena – glutena naj ne bi prenašalo 1 % celotne populacije. Intoleranco odkrijejo večinoma tisti, ki imajo precej velike težave z glutenom, ostali pa lahko celo življenje živijo s tem, pa niti ne vedo, saj je za to okoli 250 simptomov, nekateri so zelo atipični.

Zakaj je v zadnjem času vse več ljudi intolerantnih na gluten?

Eden od glavnih razlogov je tudi ta, da je zadnjih recimo 30 letih v hrani vse več in več glutena. Pšenico so s križanjem vzgojili, da ima od 50 – 100 % več glutena, kot recimo 50 let nazaj. Če greste v trgovino in pogledate sestavine na kruhih, boste videli, da v kruhe v večini primerov dodajajo pšenični gluten.

Zadnjič sem hotela kupiti pirin kruh v eni od klasičnih trgovin, ki ima tudi nekaj eko ponudbe. Kot ponavadi sem šla brat sestavine in zmotilo me je, da v ekološki pirin kruh dodajajo pšenični gluten.

Gluten je sicer gluten, vendar je med pirinim in pšeničnim kar velika razlika. Pirin se laže razgradi in je lažje prebavljiv kot pšenični. Gluten ima še eno lastnost, zato ga tudi dodajajo različnim vrstam kruha. S pomočjo glutena kruh lažje in bolj vzhaja. Ko v kruh dodamo kvas ali vinski kamen in ko ta začne vzhajati, se v glutenu naredijo luknjice v katere se ujame zrak, gluten pa prepreči, da bi ti mehurčki uhajali ven v času pečenja. Zato je kruh z manj glutena bolj puhast in lepo naraste.

Za konec vam naj povem še zgodbo moje prijateljice, ki je odkrila celiakijo šele v zadnjem času. Zadnje tri leta je v določenem obdobju precejšnjega ukvarjanja s športom ugotovila veliko pomanjkanje železa. Za to je vedno dobila železove tablete. Ker z zdravnikom nista vedela, kaj narediti, je rekel, da ima verjetno kakšne notranje krvavitve. Po njenem vprašanju, kaj pa, če ima morda celiakijo – eden od znakov celiakije je tudi neprestano pomanjkanje železa – se ji je skorajda smejal. Poslal jo je k specialistki, ki je poleg drugih testov naredila tudi krvni test za celiakijo. Rezultati so bili pozitivni, čeprav so krvni testi za odkrivanje celiakije samo 15% zanesljivi. Potem se je počasi začela spominjati, gledati nazaj in ugotavljati, katere simptome je imela. Odkrila jih je kar nekaj, vsi so bili znak celiakije, vendar vsi zelo atipični. Seveda je iz prehrane vrgla ven gluten, potem pa še mleko in mlečne izdelke (ti dve intoleranci sta lahko povezani; več v moji tretji knjigi).

Nauka te zgodbe na koncu ne bo, ustvarite si ga sami, pa tudi za preventivo pred boleznimi poskrbite sami, saj kdo drug namesto vas tako ali tako ne bo.

Comments

comments