Razhudniki ali po latinsko Solanaceae so družina cvetočih rastlin, v katero spadajo tudi: krompir (Solanum tuberosum), vse vrste čilija in paprike (S. Capsicum) – tudi kajenska paprika, paradižnik (S. Lycopersicum), jajčevec (Solanum Melongena) , tobak (S. Nicotiana), goji (Lycium barbarum ) in ašvaganda (Withania somnifera). Vsi vsebujejo glikoalkaloide, od katerih je najbolj strupen in poznan solanin. V dovolj visokih dozah je solanin za živali in človeka strupen. Povzroča iritacijo prebavnega trakta, poškodbe živčnega sistema, znastveniki so v svojih študijah povezali defekten plod s krompirjevimi glikoalkaloidi.V visokih koncentracijah solanin povzroča smrt.

Solanin ni vodotopen in se ne uniči s kuhanjem, izjema je cvrtje. Nekatere raziskave so pokazale, da se s cvrtjem razhudnikov uniči del solanina. Solanin se znotraj telesa ne razgradi in se izloča zelo počasi. Takoj se ga izloči 5% in potem vsak dan od 1 – 2%. Solanin se nalaga v večini organov, še posebej v ščitnici in v vseh mehkih tkivih vključujoč skeletne mišice.

Če oseba, ki tehta 60 kg poje 120 mg solanina, kaže znake zastrupitve. Normalno pridelovalci krompirja držijo nivo solanina od 2 – 13 mg/ 100 g krompirja. Največ solanina je v zelenih paradižnikih –tudi v tistih paradižnikih, ki niso dozoreli na soncu, v zelenih delih krompirja – se pravi v listih, gomoljih, ki so zeleni ali pa postanejo zeleni v času skladiščenja ter v kalčkih krompirja in v koži krompirja. Če krompir pravilno skladiščimo, nivo solanina ostane enak ali pa se celo zmanjša pri določenih vrstah krompirja. Pravilno skladiščenje krompirja pomeni: na temnem in hladnem prostoru, tam nekje do 7° C. Če krompir skladiščimo pri 24° C in na svetlem prostoru se nivo solanina poveča tudi do 9 krat.

Različni ljudje različno reagirajo na solanin, tudi absorbcija solanina je pri določenih ljudeh različna. Vse to je odvisno od genetike, življenjskega stila, načina prehranjevanja. Preprosto povedano, nekaterim škodi, nekaterim pa ne; vsaj na zunaj ne.

Američan Dr. Childers se je 50 let ukvarjal s sindromom zastupitve s solaninim. Dokazano se je samo z njegovo dieto, ki ne vsebuje razhudnikov pozdravilo 10 000 ljudi, ki so imeli artritis.

Jaz imam s solaninom kar velike težave – takoj po zaužitju dobim pike na določenih delih telesa, kasneje pa še oteklo ščitnico.

Razpravljati o tem, ali solanin škoduje ali ne, je brez pomena. Seveda škoduje, če bi ga v enem obroku pojedel visoko koncentracijo – iz zgodovine je znanih kar nekaj zastrupitev s krompirjem. Zato odločitev leži na vsakem posamezniku. Najbolj zanesljiv pokazatelj je test. Kineziolog Michael Lebowitz pravi: če vi ne prenašate razhudnikov je 50% verjetnost, da ga tudi vaši najbližji sorodniki ne.

Literatura:

Marita Cantwell;A Review of Important Facts about Potato Glycoalkaloids; August 1996 Perishables Handling Newsletter Issue No. 87 Page 26

Bushway, R.J., J.L. Bureau, and D.F. McGann.1983. Alpha-chaconine and alpha-solanine content of potato peels and potato peel products. J. Food Sci. 48: 84-86.

Valkonen, J.P.T., M. Keskitalo, T. Vasara, and L.Pietilä. 1996. Potato glycoalkaoids: A burden or a blessing? CRC Reviews in Plant Sciences 15(1): 1- 20.

Winter, C. K. 1990. Toxins of plant origen. Ch. 5. In: Chemicals in the Human Food Chain, ed. C.K.

Winter, J.N. Seiber and C.F. Nuckton. Van Nostrand Reinhold, New York. 276 pp.

N.F. Childers; Ph.D., M.S. Margoles, M.D. An Apparent Relation of Nightshades (Solanaceae) to Arthritis; Journal of Neurological and Orthopedic Medical Surgery; 1993

Fowler Michael: Nightshade free Pain Free; 2007 by Michael Fowler

Rodney J. Bushway, Janice L. Bureau, Deborah F. McGann; Alpha-Chaconine and Alpha-Solanine Content of Potato Peels and Potato Peel Products;

Journal of Food Science; Volume 48, Issue 1, pages 84-86, January 1983

Splet: http://www.michaellebowitzdc.com/html/Solanine.html

Comments

comments