Od vseh sladic imam skoraj najraje jabolčno pito. Prvič, ker je res preprosta za narediti, tudi, če jo delate z drožmi; drugič, ker jo lahko naredim popolnoma brez sladkorja; tretjič pa, ker naredim zelo sočno z veeeliko jabolk, ki se kar stopijo v ustih. Pa drožena ni kaj dosti bolj zakomplicirana. Samo več časa počiva preden je godna za peko, okusna je pa bolj!
150 g aktivnih matičnih droži
220 g pirine polnozrnate moke
1 razana žlička soli
100 g rastlinske margarine
45 g vode
5 večjih jabolk
mleti cimet po okusu
vanilja v prahu po okusu
sojina, ovsena ali riževa smetana
Vse sestavine damo v posodo in zamesimo testo. Margarina je lahko hladna iz hladilnika ali topla. Če je topla, je testo hitreje narejeno. Načeloma ga lahko naredite v mešalniku za kruh ali pa kar v multipraktiku z S rezilom. Po želji. Poskusila sem že vse, pa mi vedno uspe.
Testo pustimo v hladilniku vsaj 5 ur, lahko pa kar čez noč. Damo peči v pečico na 200 stopinj za 15 minut. Naribamo jabolka, jih zmešamo z mletim cimetom, vaniljo v prahu, če spustijo preveč vode, pa lahko dodamo malce pirinega zdroba, toliko da popije odvečno vodo. Potem jih razporedimo po napol pečenem testu. Na vrhu polijemo s smetano, da nastane lepa in okusna bela skorjica. Pečemo še kakšne pol ure, oziroma, dokler pita ni zlato rumena.
Dober tek !