Od vseh sladic imam skoraj najraje jabolčno pito. Prvič, ker je res preprosta za narediti, tudi, če jo delate z drožmi;  drugič, ker jo lahko naredim popolnoma brez sladkorja; tretjič pa, ker naredim zelo sočno z veeeliko jabolk, ki se kar stopijo v ustih.  Pa drožena ni kaj dosti bolj zakomplicirana. Samo več časa počiva preden je godna za peko, okusna je pa bolj!

150 g aktivnih matičnih droži

220 g pirine polnozrnate moke

1 razana žlička soli

100 g rastlinske margarine

45 g vode

5 večjih jabolk

mleti cimet po okusu

vanilja v prahu  po okusu

sojina, ovsena ali riževa smetana

Vse sestavine damo v posodo in zamesimo testo.  Margarina je lahko hladna iz hladilnika ali topla. Če je topla, je testo hitreje narejeno. Načeloma ga lahko naredite v mešalniku za kruh  ali pa kar v multipraktiku z S rezilom. Po želji. Poskusila sem že vse, pa mi vedno uspe.

Testo pustimo v hladilniku vsaj 5 ur, lahko pa kar čez noč. Damo peči v pečico na 200 stopinj za 15 minut. Naribamo jabolka, jih zmešamo z mletim cimetom, vaniljo v prahu, če spustijo preveč vode, pa lahko dodamo malce pirinega zdroba, toliko da popije odvečno vodo. Potem jih razporedimo po napol pečenem testu. Na vrhu polijemo s smetano, da nastane lepa in okusna bela skorjica. Pečemo še kakšne pol ure, oziroma, dokler pita ni zlato rumena.

Dober tek !

Comments

comments