Moja peka krofov se je dogajala po fazah. Najprej (ko še v Sloveniji nobeden ni vedel kako bi sploh naredil veganski krof) sem se ukvarjala s tem, kako narediti veganske krofe s kranclom.  Seveda mi je uspelo. Po nekaj poskusih. Ampak pustimo to.

Potem sem pilila recept, kako narediti take, da se ti v ustih stopijo in da imajo krancl….  (recept najdete v moji drugi kuharici).

Vedno sem jih seveda pekla iz bele moke kakršnekoli že… kamutove, pirine, pšenične…..

Letos sem se odločila čisto nekaj drugega. Bela moka je pač bela moka. Samo namig:  se še spomnite, ko smo v šoli delali lepilo iz bele moke in  vode?  Pa drugi namig:  Saj veste, da moka v 1 dnevu izgubi 40 % hranil, v dveh dnevih pa kar 80%.  Verjetno veste tudi to, da je pira pražito, zatorej ima manj škroba (torej nižji glikemični indeks kot pšenica).  No glede na vse moje ugotovitve (beri omejitve) sem se odločila, da bom torej  doma sveže zmlela piro, jo presejala na precej grobo sito in iz nje naredila krofe. Recept še ni čisto perfect. Ugotavljam namreč, kako naj naredim polnozrnate krofe s kranclom – pa ne tako, da dam v posodo manjšo količino olja in so krofi samo napol v olju.

Torej tule je  recept za krofe. Brez krancla. Ampak dobri so vseeno.

1/2 kg sveže zmlete pirine polnozrnate moke

10 g kvasa

4 g soli

100 g kokosovega sladu

100 g sojine smetane

25 g olja

100 g sojinega jogurta

naribana lupina 1 limone

ovsen ali rižev napitek po potrebi (toliko da lahko zamesimo mehko testo)

marmelada za polnjenje

Kvas vzhajamo v malo mleka toliko, da se raztopi.  Iz vseh sestavin zamesimo testo in  ga pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino.  Jaz ga ponavadi mešam z ročnim mešalnikom, z nastavki za testo toliko časa, da začne testo dihati (se začnejo delati mehurji).

Testo še enkrat premesimo in razvaljamo na 2 cm debeline. Izrežemo krofe. Naj vzhajajo.

Ocvremo v kokosovem olju.

Nadevamo z marmelado.

Pa dober tek vam želim !

Comments

comments