Zadnjič se mi je v bio trgovini zgodila zanimiva stvar, ki mi je dala misliti, kam nas pelje potrošniška miselnost. Stranka je prišla v trgovino in je hotela kupiti limone, da ne bo pomote – ekološke seveda. Potrebovala je naribano limonino lupino za pecivo, ki ga je imela namen pripraviti naslednji dan. V trgovini so bile ekološke limone, vendar so imele na lupini rjave madeže – tudi takšne znajo biti včasih ekološke limone. Ko je videla te limone se je precej razjezila, češ kako lahko take limone sploh prodajajo v trgovini.

V normalnih trgovinah in predvsem hipermarketih dobiš zelenjavo, ki izgleda čudovito. Lepa rdeča jabolka, limone, pomaranče, mandarine, ki kar žarijo od barve. Ali pomislimo kdaj, da je to umeten videz? Prav tako kot si ženske barvamo lase, ravno tako špricajo z barvo citruse, ki imajo preveč rjavih madežev.

Sintetična barvila, se dodajajo hrani zato, da zgledajo tako kot ljudje mislijo, da bi morali izgledati. Dodajajo jih, da pokrijejo nepravilnosti v barvi. To ne spremeni okusa sadeža, ampak samo njegov videz. Polepša ga.

Seveda se umetna barvila ne uporabljajo samo pri sadju, ampak tudi pri drugi vrsti hrane, največ pri desertih in bonbonih. Določena vrsta hrane vsebuje tudi do 5 različnih barvil. Nekatera barvila so v določenih državah prepovedana, ker se je pokazalo, da so nevarna zdravju, medtem, ko jih v drugih državah – predvsem v državah Azije, še vedno uporabljajo. V Sloveniji sem že našla na polici sojino omako, kitajskega porekla, ki ji je bilo dodano umetno barvilo. Tudi večina sladoledov ima v sebi barvilo, npr. jagodnemu sladoledu se doda rdeče barvilo. Problem je v tem, da so veliko barvil začeli uporabljati, ne da bi jih prej preizkusili in so šele kasneje ugotovili, da povrzočajo alergijske reakcije, okvare ščitnice in so na splošno zelo nevarne za zdravje.

Prišli smo tako daleč, da stvari sodimo samo še po videzu – pri hrani in posledično tudi pri ljudeh. Škoda, da smo pozabili na rek Antoine de Saint-Exupéryja, ki je v Malem princu zapisal: Bistvo je očem nevidno.

Comments

comments